dijous, 8 d’abril del 2010

Revisaran el Neucat per tenir més control dels serveis

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha assegurat que la confiança en les companyies elèctriques 'no és suficient' per poder garantir la continuïtat dels serveis bàsics.
Per aquest motiu, ha anunciat una revisió del pla Neucat amb l'objectiu que el Govern pugui dictar instruccions a les companyies elèctriques i telefòniques en situacions d'emergència. El conseller ho ha dit durant la compareixença al Parlament de Catalunya, que ha servit per explicar l'actuació del Departament en les nevades del 8 de març. Saura també ha admès que la comunicació amb la ciutadania es podria haver millorar 'des d'un punt de vista qualitatiu'Segons el conseller Joan Saura, els efectes del temporal d'aquest mes de març han 'fet aflorar' la necessitat de tenir un control molt més directe sobre les companyies elèctriques i telefòniques. En aquesta línia, ha dit que cal tenir més coneixement de la 'vulnerabilitat' de les infraestructures i de totes les reparacions que es porten a terme. Per aquest motiu, ha anunciat una revisió del pla especial d'emergències per nevades, el Neucat, perquè el Govern tingui 'més intervenció i control' sobre aquestes empreses subministradores de serveis bàsics
La revisió, segons el conseller, està enfocada en assegurar la capacitat de dictar ordres i instruccions a les companyies elèctriques. D'altra banda, el document inclourà estudis de risc específics per zones per saber quins són els 'instruments necessaris' que assegurin la mobilitat i la comunicació amb la ciutadania.
Saura, d'altra banda, també ha indicat que cal definir de forma més precisa el paper del delegat del govern i del director dels serveis territorials del Departament en situacions d'emergència. També ha anunciat la revisió del consell assessor.

Millor comunicació amb la ciutadania i els municipis

El conseller Joan Saura ha insistit en què el Govern va informar i avisar oportunament sobre el temporal que s'havia de produir. En aquesta línia, ha explicat que ja durant el temporal es van fer una quarantena de rodes de premsa i diverses entrevistes en mitjans de comunicació. De totes maneres, ha admès que la comunicació amb la ciutadania i amb els municipis podria haver estat millorable 'des d'un punt de vista qualitatiu'.
Per això, ha explicat que es revisaran els avisos de protecció civil que s'envien als ajuntaments per fer-los 'més entenedors i eficients'. També ha anunciat un conveni amb el consorci de comunicació local, que agrupa més d'un centenar d'emissores municipals, per avisar la població en cas d'emergència. En el mateix sentit, ha afirmat que el Govern continuarà amb la línia d'ajuts econòmics perquè tots els municipis puguin tenir el seu pla Neucat. Saura ha recordat que hi ha 397 municipis que estan obligats a tenir el Neucat, però d'aquests només n'hi ha 134 que el tenen.

(Font.acn)