divendres, 9 d’abril del 2010

L'anunci de la sentència del Constitucional empeny el moviment sobiranista

La sentència del tribunal espanyol imposa una retallada molt important · La mobilització popular i la votació del 25 d’abril poden obrir el camí a un referèndum convocat oficialment pel parlament · El president Montilla demana unitat als partits 'sigui quina sigui' la sentència
El Tribunal Constitucional espanyol es reunirà els dies 14 i 15 d'abril per aprovar la sentència sobre l'estatut (pdf), que ha de tancar el model d'estat de les autonomies. La publicació de la sentència, molt dura contra l'estatut, marcarà un abans i un després del moviment sobiranista, que ja té la vista posada en un referèndum oficial convocat pel parlament.
Una sentència del TC, motivada pels recursos del Partit Popular i del defensor del poble espanyol contra l'estatut aprovat per referèndum a Catalunya, pot tancar definitivament el procés d'autogovern autonòmic de l'estat espanyol. La reacció popular que se susciti determinarà el camí polític que seguirà el país. Òmnium Cultural va proposar una mobilització de rèplica a la sentència tan immediata com fos possible, si retallava l'estatut aprovat.
La proximitat de la sentència amb la tercera tanda de consultes sobre la independència, el 25 d'abril, la pot convertir en un índex de l'opinió ciutadana. Tinguem en compte que la del 25-A és la tanda de consultes més important, perquè hi ha convocats més d'un milió de votants d'uns dos-cents municipis de tot Catalunya.
Ja fa uns quants mesos que s'ha anat covant, entre sectors independentistes diversos, l'acord de posar en marxa una iniciativa popular que, a l'empara de la llei de consultes populars aprovada pel parlament, permeti de demanar oficialment a la gent si autoritza el govern a emprendre una reforma legal amb vista a formar l'estat lliure de Catalunya dins la Unió Europea.
En aquest context, l'anunci de la publicació de la sentència del Constitucional després de quatre anys de deliberacions no fa sinó galvanitzar el moviment polític sobiranista i convida a donar per definitivament tancada l'etapa de l'estat espanyol de les autonomies.

Montilla demana 'unitat'
 
El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, demana la màxima unitat als partits catalans 'siguin quines siguin les circumstàncies, per a defensar i millorar l'autogovern català i per a defensar la constitucionalitat de l'estatut'
 
(Font.Vilaweb)