dilluns, 12 d’abril del 2010

Avís als al·lèrgics al pol·len perquè extremin precaucions

El clima de l'hivern fa preveure una primavera intensa si aquest abril no és plujós o calorós


Aquesta primavera els al·lèrgics al pol·len de les comarques gironines hauran d'extremar les precaucions. La nevada del març passat i les pluges que han anat caient durant l'hivern han retardat la sortida del pol·len de la majoria de plantes i flors, de manera que amb l'arribada del bon temps les concentracions d'aquestes partícules a l'aire poden ser més nombroses i intenses, un fet que, per als al·lèrgics, es tradueix en un autèntic malson.

Per aquest motiu, el Departament de Biologia Vegetal de la Universistat Autònoma preveu que aquesta primavera serà molt intensa pel que fa a les concentracions de pol·len. La responsable de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), Jordina Belmonte, afirma que la temporada "pot ser forta, sempre que aquest abril no sigui plujós o les temperatures no siguin prou elevades". Les precipitacions fan que les partícules de pol·len que suren a l'aire caiguin al terra, anul·lant l'efecte que poden provocar als al·lèrgics. Per altra banda, les altes temperatures fan que el procés de pol·linització dels vegetals sigui més breu
Segons Belmonte, aquests dos factors són els que impedirien una elevada concentració de ?pol·?len. "Hem d'estar al cas de com està anant la primavera, de moment la temporada es preveu forta però no podem assegurar-ho. Hem d'esperar a veure què passa".
En aquesta època de l'any, les tres plantes que produeixen més pol·len (i, en conseqüència les que afecten més al·lèrgics) són les parietàries, els plàtans d'ombra i les gramínies. Al mateix temps, també són les més abundants, de manera que en els pròxims dies són les que poden portar més problemes als al·lèrgics. En aquest sentit, Belmonte comenta que el pol·len de parietària i plàtan són els que perjudiquen més gironins. No obstant això, afegeix que "tot depèn de l'època de l'any i del tipus d'al·lèrgia que tenen les persones. Per raons òbvies, a les zones rurals els al·lèrgics solen notar més el pol·len que a les urbanes".
Per Belmonte, "l'al·lèrgic ha de saber quina és la seva al·lèrgia, i després, conèixer el tipus de planta per evitar-la". "El més important per a un al·lèrgic és mantenir-se informat", afegeix.
 Una de les principals vies per estar al dia de les prediccions de pol·len és la UAB, que té a disposició una pàgina web dedicada a anàlisis palinològiques.

(Font.DdG)