dijous, 7 de maig del 2009

La tuneladora del TAV de Girona ja està construïda i en un mes es portarà d'Alemanya


L'empresa Herrenknecht també ha enllestit la de Barcelona i es preveu que en uns cinc mesos estaran muntades a l'obra
Els aparells que perforaran el subsòl de Girona i el tram de la Sagrada Família de Barcelona dins les obres de construcció de la línia del TAV ja estan acabades. L'empresa alemanya Herrenknecht n'ha acabat la construcció i avui ja començarà a desmuntar la de Barcelona per traslladar-la al lloc de l'obra, i la setmana vinent farà el mateix amb la de Girona. Es compta que en cinc mesos, les dues tuneladores ja estaran preparades per començar a perforar. Amb una llargada de 100 metres cadascuna i un cost que volta els 25 milions per unitat, foradaran una mitjana de 10 metres diaris i l'Estat està convençut que l'estiu del 2011 els túnels estaran fets perquè hi circulin trens el 2012, com es preveia. Les tuneladores s'han batejat amb els noms romans de les ciutats: Barcino i Gerunda.

Per a fer les dues màquines s'ha trigat prop d'un any. L'empresa ha construït a la seva seu d'Alemanya dues moles enormes que a la part frontal tenen unes 238 punxes les quals graten el terra per excavar i uns 48 corrons que trinxen la pedra. De fet es tracta de dues màquines molt similars però que estan adaptades a les necessitats de cada ciutat, determinades per les característiques del subsòl i de l'explotació de la línia. Així, la màquina de Girona és més gran que la de Barcelona, ja que mentre que la de la capital catalana ha de construir un túnel per al pas de combois de passatgers, la gironina ha de fer una galeria per la qual també hi han de passar mercaderies. Així, la barcelonina té 11,520 metres de diàmetre i la de Girona 12,11.

Els responsables d'Adif i de l'empresa van explicar que ja s'han fet totes les proves a les dues màquines i que s'ha comprovat que funcionen correctament. A partir d'aquí, s'inicia el procés de trasllat. La de Barcelona –que perforarà des del carrer Mallorca– es començarà a desmuntar demà i la de Girona, la setmana vinent. Les tuneladores es divideixen cadascuna en unes cent peces anomenades unitats que es transporten en uns grans contenidors que fan com a màxim 200 tones cadascun. Les peces més grans es transporten per riu Rin fins al port de Rotterdam, des d'on es duran al de Barcelona amb vaixell. Les peces més petites es transportaran per carretera. Els càlculs són que es tardi un mes per desmuntar les màquines, que el trasllat s'allargui el mateix període i que un cop a lloc, es tardi tres mesos a muntar-les. Després hi haurà un període de prova, a partir del qual es pot començar a treballar. Adif també compta començar les pantalles a la Sagrada Família al juny.


video de com la tuneladora Gerunda fara el túnel de girona


«Gerunda», com va proposar l'alcaldessa
Cada vegada que es posa en marxa una tuneladora s'hi posa nom. La denominació la tria directament Adif, que ha decidit batejar-les amb els noms romans de les dues ciutats on han de treballar. Així, la de Girona serà la Gerunda i la de Barcelona serà la Barcino. Curiosament, en el cas de Girona el nom coincideix amb el que va proposar l'alcaldessa, Anna Pagans, amb motiu d'una enquesta que va fer El Punt a una setantena de personalitats gironines sobre el nom de la tuneladora. De fet, Pagans va ser l'única que va proposar el nom de Gerunda. Entre els altres que es van proposar hi havia Talp, Xuixo, Gerió, Ter, Borinot i Ràpida.

El director de la línia del TAV, Antonio Fernández Gil, va explicar que els noms també tenen un cert simbolisme, ja que les màquines van sota terra i la vinculació amb el món de l'arqueologia sembla òbvia.

No obstant, sembla que la tria del nom tampoc no és tant senzilla com pot semblar a simple vista. Responsables de l'empresa explicaven ahir que, de fet, sempre han de tenir nom de dona. Santa Bàrbara és la patrona del ram i sembla que la santa només beneeix les obres on les màquines tenen nom femení. Però alhora és molt gelosa i, segons una superstició suïssa, no vol que a l'obra hi hagi cap altra dona