dilluns, 18 de maig del 2009

Merescut monument al Coll de Lli al Exili Republica


Merescudament se a col locat un monòlit en record del president de la republica espanyola, Catalana i Basca que van passar a França pel coll de lli.

El dia 5 de febrer de 1939 al mati, partint de la Vajol (on es trobava el president de la Republica, Manuel Azaña ), la classe politica republicana, abandonà el pais de forma separada i per diferents indrets. El president de la Republica, Azaña, juntament amb el presiden de les corts, Diego Martinez Barrios, el president del Govern, Juan Negrin, i un reduït grup de familiars i amics, travessaren la frontera pel coll de lli el dia 5 de febrer de 1939 a primera hora del mati.

el seu primer desti va ser al poblet de les Illes, des o'n sortiren mes tard en direccio a Perpignan. Un cop arribats alla, Negrin no trigà a retornar a la Vajol per mirar de fer front a unes responsabilitats de govern cada cop més desdibuixades.

Hostal on el President Companys va fe el seu primer menjar en territori frances, una truita que no fora pagada.


En el seu cami de tornada, en Negrin es topa amb el President de la Generalitat, Lluis Companys, el lehendakari Jose Antonio Aguirre, i el consellers del Govern Català Carles Pi i Sunyer, Josep Tarradellas, Antoni M. Sbert i pere Boch i Gimpera. Donant mostres, un cop mes, de la seva animadversio cap als dirigent nacionalistes, Negrin refusà les ofertes de Companys i Aguirre d'acompanyar-lo.
Preferí tornar tot sol per deixar definitivament Catalunya uns quants dies després.