diumenge, 4 d’abril del 2010

Demanen eliminar les prostitutes del Google Street View

Les imatges de prostitutes al voral de les carreteres gironines són habituals en vies com la N-II o la C-63. Ara, però, Internet també les reprodueix. El visor d'imatges del cercador Google, batejat com a 'Street View', ensenya múltiples instantànies de dones oferint serveis sexuals a peu de carreteres de la demarcació.
Una de les comarques on se'n veuen més és l'Alt Empordà. La presidenta del seu Consell Comarcal, Consol Cantenys, reclama que es retirin perquè això 'taca la imatge del territori' i és 'ofensiu' per a les noies. El cas de les comarques gironines, però, és només un exemple del què el programari de Google ha captat arreu del territori estatal.
'Google Street View' és una funció que incorpora el cercador més famós d'Internet a l'hora de moure's pel territori. Les imatges que ofereix –preses amb càmeres especials des d'un cotxe- permeten recórrer ciutats i carreteres interurbanes des d'un angle de 360º, com si s'hi estigués caminant o circulant amb vehicle. Fins i tot, des d'un punt en concret, es pot fer un zoom per veure amb detall senyals de trànsit o rètols indicadors
Però aquesta eina, útil per orientar-se, també es converteix en una arma de doble fil. I és que, en ocasions, les imatges captades han estat motiu de polèmica perquè han transcendit els límits de la privacitat. Per això, els seus responsables han rebut nombroses sol·licituds per esborrar les cares de la gent que hi apareix o, fins i tot, els números dels carrers.
A les carreteres gironines, una de les imatges que sol ser recurrent són les prostitutes que solen oferir serveis sexuals als conductors. I les càmeres del 'Google Street View', prenent fotografies de la xarxa viària, també les han captades. Si mitjançant aquesta eina es recorren diversos quilòmetres de la N-II a l'Alt Empordà o bé se circula virtualment per la C-63 (a la comarca de la Selva), el cercador mostra les imatges de les noies als vorals.
Tot i que si s'acosta el zoom molts dels rostres apareixen difuminades, en alguns casos, però, es pot veure la cara de les joves. El cas de les comarques gironines, però, és només un exemple de les instantànies de prostitutes que el programari de Google ha captat arreu del territori estatal.

Sense autorització

El col·lectiu Hetaira, amb seu a Madrid i que defensa els drets de les treballadores del sexe, critica que el 'Google Street View' ha captat imatges sense autorització de dones que exerceixen 'a carrers, polígons industrials i carreteres'. A més, l'entitat també critica que hi ha internautes que han difós les instantànies per fòrums d'Internet per fer-ne burla.
Per això, el col·lectiu ha engegat una campanya a nivell estatal perquè es retirin les fotografies del programari. La portaveu d'Hetaira, Mamen Briz, ressalta que les fotografies 'estigmatitzen i marginen encara més' les joves que es dediquen a la prostitució. Per això, recomana que totes aquelles que s'identifiquin enviïn una sol·licitud a Google –amb còpia a l'Agència de Protecció de Dades- perquè es retiri la seva imatge.
'Socialment, les prostitutes ja són un col·lectiu molt desprestigiat; i ara, a més, ens trobem amb el menyspreu de persones malintencionades que es dediquen a difondre les fotografies pels fòrums', diu la portaveu. Briz també lamenta, però, que el fet que la sol·licitud s'hagi de fer en persona limita l'objectiu de la campanya.
I és que, en molts casos, les joves que exerceixen a peu de carretera són víctimes de màfies de proxenetes. 'Aquest sí que és un gran problema per a les joves, que cal denunciar davant la policia i els jutjats per evitar que els proxenetes continuïn abusant-ne', conclou.

Mala imatge per al territori

Les crítiques a les imatges de prostitutes captades pel 'Google Street View' no només vénen d'aquesta associació. Des del territori mateix, també se'n reclama la retirada. La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Consol Cantenys, indica que al costat d'aquest problema social, n'hi ha també un altre d'imatge de la comarca. Precisament, a l'Alt Empordà és on es veuen més d'aquestes joves, i la comarca fa temps que lluita per posar fi a la situació.
'No s'hauria de permetre mai que aquestes imatges, amb el detall de totes les dones que exerceixen la prostitució de manera poc recomanable, surtin per Internet', ressalta Cantenys. La presidenta del Consell explica que això 'va en contra de qualsevol principi', perquè fereix la dignitat de les joves, a més de malmetre la imatge de l'Alt Empordà.
'El problema és que, com que la prostitució de carretera ve de lluny, ja forma part del paisatge de l'Alt Empordà; però qui va fer les fotografies no deuria caure en què això no ha de sortir per Internet', ressalta. En aquest sentit, Consol Cantenys conclou: 'Seria desitjable que això es corregís'.

(Font.acn)