diumenge, 28 de març del 2010

La defensa demana la nul·litat de les proves que van fer detenir tres guàrdies civils de la Jonquera

Carles Monguilod, que exerceix la defensa de Juan Àngel Sánchez Fernández, uns dels guàrdies civils de la Jonquera detinguts per tràfic de droga, ha presentat una petició de nul·litat de la causa perquè considera que l'ordre judicial que va autoritzar punxar els telèfons dels sospitosos es basava en suposicions i no estava fonamentada perquè vulnera un dret constitucional. Segons la teoria dels fruits de l'arbre enverinat, Monguilod considera que totes les proves posteriors també són nul·les.

Monguilod al·lega que la interlocutòria judicial que va autoritzar punxar el telefon d'un sospitós es basava en la petició de la Guàrdia Civil, que només havia aportat dades vanes que no justificaven la vulneració d'un dret fonamental. Aquesta afirmava que el guàrdia «tenia contactes amb persones conegudes per moure's en ambients de tràfic de droga a la Jonquera». La defensa considera que aquest indici és imprecís i no aporta cap justificació perquè no va acompanyada de noms ni dades concretes. Un altre argument esgrimit va ser que el dia 13 de novembre els Mossos havien aturat, en un control rutinari a Barcelona, un cotxe que era propietat del guàrdia Àngel Sánchez a dins del qual anaven cinc ocupants, dos dels quals tenien antecedents policials». La defensa considera que el simple fet el guàrdia deixés el cotxe a un amic que duia els seus amics no pot servir de base per ser investigat. «La circumstància que una persona amb la qual et relacionis tingui antecedents policials, comporta per si sola que s'estigui immers en una acció delictiva?», qüestiona l'escrit de Monguilod. L'ofici del jutjat aportava un altre indici que Monguilod considera del tot infundat. «Que al cotxe del guàrdia, s'hi va trobar una armilla de la guàrdia civil sense que s'hagués posat en coneixement als comandaments que l'hagués perduda». Monguilod considera inconcebible que es trobi anormal que el guàrdia tingués l'armilla al seu vehicle. I no veu cap necessitat de treure-la en cas que deixi el cotxe a un amic.
Monguilod manté que s'ha d'aplicar la doctrina dels fruits de l'arbre enverinat en virtut de la qual s'estableix que «no tindran efecte les proves obtingudes directe o indirectament perquè vulneren els drets o llibertats fonamentals». El lletrat, a més, al·lega que l'ofici que va autoritzar les punxades telefòniques és del 30 de novembre i les diligències s'obren el dia 1 de desembre la qual cosa és un procediment irregular.
Les sospites contra els agents van començar quan van desaparèixer 100 grams de cocaïna d'una paquet de dos quilos comissat al 19 de novembre. El 22 de gener dos guàrdies, Jesús Artiel i Ángel Noe Álvarez, van ser detinguts perquè es van quedar 300 grams de marihuana d'un conductor francès. Tots dos guàrdies, que van admetre que es quedaven droga, van ser empresonats. Dies després van detenir Juan Àngel Sánchez. Ara com ara, tots han quedat en llibertat.

(Font.El Punt)