dijous, 21 de juny del 2012

La Jonquera combat la drogodependència dels joves

L'Ajuntament i el Consell Comarcal posen en marxa un pla amb la complicitat dels Mossos

En el marc de les activitats del Pla Comarcal de Prevenció Drogodependències –i amb una iniciativa conjunta del Consell Comarcal de l´Alt Empordà i de l´Ajuntament La Jonquera-, que dóna una resposta preventiva als problemes relacionats amb el consum o l´abús de drogues, es posa en marxa el Programa de mesures educatives alternatives a la sanció administrativa per a menors d´edat denunciats per consum o tinença de drogues a la via pública. Aquest dimecres s´ha fet la signatura del corresponent conveni en un acte celebrat al saló de sessions de l´Ajuntament.

L´objecte d´aquest programa és coordinar la cooperació del Cos de Mossos d´Esquadra, la Policia Local de La Jonquera i l´Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l´Alt Empordà i el Departament de Serveis Socials de l´Ajuntament de La Jonquera en relació amb les denúncies a menors per infracció a la Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, sobre protecció de la seguretat ciutadana, referents al consum en llocs, vies, establiments o transports públics, així com la tinença il·lícita de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques amb l´objectiu de prevenir la comissió dels actes delictius i garantir la protecció de la seguretat ciutadana.



La finalitat d´aquest programa és que els menors denunciats per consum o tinença de drogues a la via pública assumeixin les seves accions, reconeixent els fets comesos i acceptant la realització d´una tasca educadora conjuntament amb els seus pares i mares, i/o els seus tutors legals i que no quedi només en una mesura punitiva -sanció econòmica-.

Per endegar aquesta iniciativa s´ha consensuat un protocol d´actuació per proposar als menors infractors i a les seves famílies la realització d´una tasca educadora que resulti beneficiosa per aquest menors i per la comunitat.

El procediment previst en aquest programa serà d´aplicació als menors d´edat, majors de 14 anys i menors de 18 anys, que infringeixen la Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, sobre la protecció de la seguretat ciutadana, sempre i quan no siguin reincidents, per tal que puguin optar a realitzar una tasca educativa.

Procediment

Quan els Mossos d´Esquadra o la Policia Local de La Jonquera identifiquin un menor presumptament infractor. Els agents valoraran la conveniència de traslladar-lo a dependències policials o al seu domicili. Un vegada en contacte amb els pares, tutors o representants legals, se´ls informa de la infracció presumptament comesa pel menor i de l´eventual sanció econòmica que pot comportar. Alhora se´ls informarà de la possibilitat de participar en una acció educadora substitutiva de la sanció, el servei de Mesures Educatives Alternatives a la Sanció Administrativa (SMEASA). Amb el resultat d´aquesta gestió es complimenta la documentació de tramitació a la comissaria de l´ABP Alt Empordà – Figueres i als Serveis Socials del Consell Comarcal i Ajuntament de La Jonquera.
L´acció educadora prevista en aquest programa consisteix en la participació dels menors en un programa de tres sessions sobre hàbits saludables i dels representants legals (mare/pare/tutor o tutora) en dos sessions d´entrenament en habilitats educatives. Ambdues activitats seran organitzades l´Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l´Alt Empordà i l´Ajuntament de La Jonquera.

Els tècnics del programa faran una entrevista inicial amb el menor i els seus pares o tutors, per tal que coneguin el programa. Si s´accepten participar-hi signaran un full de compromís. També faran el seguiment del procés i aplicarà les activitats previstes. Una vegada finalitzades activitats, l´educador valorarà si s´ha complert o no l´actuació acordada i trametrà un informe a l´ABP Alt Empordà–Figueres.

Continguts

La mesura educativa contempla treballar amb els menors:
-Comprensió i acceptació de la norma: conceptes de convivència, civisme i responsabilitat.
-Identificació de conceptes bàsics sobre drogues.
-Sensibilització dels riscs directes (físics, psíquics...) i indirectes (problemes judicials, sinistralitat laboral, problemes familiars, rebuig social, dificultat per mantenir interaccions socials adequades) relacionats amb el consum de drogues.
-Adquisició d´habilitats personals i alternatives saludables orientades al no consum.

Pel que fa amb els pares o tutors es procedirà al següent:
-Reflexió sobre diferents aspectes educatius que poden contribuir a evitar el consum de drogues i altres conductes problemàtiques per part dels seus fills.
-Adquisició de pautes educatives de caràcter preventiu en relació al consum de drogues i altres conductes de risc dels fills.
Aquest programa es va iniciar el mes de març de 2011,de manera pilot, al municipi de Figueres amb la signatura del protocol entre el Cos de Mossos d´Esquadra, la Guàrdia Urbana de Figueres i l´Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l´Alt Empordà i el Departament de Serveis Socials de l´Ajuntament de Figueres.


(Font.Emporda.info)