divendres, 2 de març del 2012

Reformaran la cúpula de l'església de la Jonquera, malmesa fa més de 30 anys

Una tempesta la va malmetre l'any 1974 i només s'hi va fer una actuació mínima

Ara hi ha una subvenció de 120.000 euros per rehabilitar-la

La Jonquera reformarà l'església de Santa Maria, una rehabilitació que començarà aquest any per la cúpula. El municipi disposa de 120.000 euros per tirar endavant aquesta obra i l'exalcalde Jordi Cabezas va iniciar el mes de desembre una campanya per aconseguir diners per fer la resta de l'obra. Segons Cabezas, es tracta d'un objectiu que havia tingut en ment quan governava, tot i que aleshores no va tenir el suport necessari per portar-lo a terme.


El projecte, amb la col·laboració del mossèn, John William Candelo, té l'objectiu de crear un patronat o un grup d'amics amb tots aquells que vulguin col·laborar en la rehabilitació d'aquest monument històric.
La construcció de l'església data del segle XIV, i es va ampliar a finals del segle XVIII. Tot i això, una tempesta l'any 1974 va malmetre un dels seus elements més característics, la cúpula neoclàssica, construïda entre els anys 1754 i 1791. La falta d'aportacions del moment va provocar que tan sols s'hi fes una rehabilitació mínima en què només es va cobrir el teulat amb fusta en comptes de reconstruir la cúpula.
Aquesta, per tant, seria la reforma més urgent, prevista per a aquest 2012 i que disposa de subvencions de la Generalitat i l'Ajuntament, de 60.000 euros en els dos casos.
També es preveu la rehabilitació d'altres elements de l'església, com per exemple la instal·lació elèctrica, que s'ha d'adaptar als nous suports d'il·luminació i megafonia, així com la pintura de les parets interiors.
L'objectiu final és rehabilitar l'església de Santa Maria de la Jonquera “com un dels monuments històrics més importants del municipi i reafirmar-lo com a part del patrimoni cultural i local”, segons diu l'exalcalde.

Activitats per finançar el projecte

L'exalcalde de la Jonquera, amb la col·laboració de l'Ajuntament, va organitzar precisament ahir una reunió oberta per a tots aquells interessats a informar-se o a col·laborar en el projecte de rehabilitació de l'església. Un dels objectius que han sorgit arran de les reformes previstes és convertir l'església parroquial en un espai cultural obert d'activitats i esdeveniments com ara concerts i exposicions i subhastes d'obres de pintors locals, amb la meta de reunir diners per al projecte previst. Segons Cabezas, els ciutadans s'han mostrat molt participatius i es disposa també de la col·laboració de moltes entintats importants del munici


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/513203-reformaran-la-cupula-de-lesglesia-de-la-jonquera-malmesa-fa-mes-de-30-anys.html

(Font.Elpuntavui.cat)