dissabte, 24 d’abril del 2010

El jutjat autoritza que l'inspector detingut el 2006 torni a posar els peus a la Jonquera

Quatre anys després de l'inici de la investigació cita com a imputats el gerent i «l'amo a l'ombra» del Madam's


Quatre anys després de la detenció de l'inspector de la Policía Nacional de la Jonquera Fermín Martí Rodríguez, sospitós d'afavorir l'entrada de noies indocumentades destinades a prostituir-se al Madam's i d'afavorir aquest club des de la seva posició de policia, el jutjat número 2 de Figueres ha aixecat el secret de sumari de la causa i ha ordenat noves diligències. Concretament, la jutgessa ha ordenat que citin com a imputats el director del Madam's, Patricio Grant, i també l'empresari Jesús Contreras Casas, que la policia considera «l'amo a l'ombra» del bordell. Els imputa, entre molts altres delictes, frau fiscal i evasió de capitals. La jutgessa ha aixecat la mesura imposada a Fermín Martí de no acostar-se a la Jonquera. No li ha aixecat la prohibició d'anar als bordells.


La investigació de Fermín Martí per part de la brigada d'afers interns es va iniciar l'estiu del 2006, després que els Mossos fessin arribar a la direcció general de la Policía Nacional un informe intern en què se'ls informava que havien observat moviments sospitosos del seu inspector destinat a la Jonquera que feien pensar que afavoria l'entrada de noies sense papers que anaven destinades al Club Madam's de Capmany, on Fermín Martí entrava i sortia com si fos casa seva i mantenia una gran camaraderia amb el gerent del local, Patricio Grant Ferron. En l'informe també s'exposaven les sospites que l'inspector arreglava els papers a les noies a canvi de favors sexuals. Afers interns va iniciar un seguiment exhaustiu dels moviments de l'inspector i el gerent del club i, amb autorització judicial, va punxar els seus telèfons i també el d'Abel Alonso, un agent de la Jonquera que solia treballar a les ordres de Martí. I es van posar a fer seguiments de nit a Fermín Martí, en algunes ocasions apostats a la muntanya, davant del Madam's, i observant amb uns prismàtics.

Quan surten els «búhos»

Les converses entre Martí i Grant interceptades evidencien que existia un lligam estret entre ells i que l'inspector, des del seu càrrec policial, s'assabentava de quan es preparava una batuda a algun dels seus clubs i l'avisava perquè si tenia alguna noia en situació irregular la pogués treure. Grant demanava a Martí que l'avisés de «les nits que sortien els «búhos», com ells anomenaven els agents de la UCRIF de Barcelona que fan els controls als prostíbuls durant les nits. En una conversa enregistrada, Martí fins i tot demana disculpes perquè, com que era de viatge a Romania, no va poder alertar d'una batuda que es va fer al club Moonnight dels Hostalets de Llers, que va acabar amb la detenció d'un dels responsables. Fermín Martí contacta amb un dels responsables i li diu que no ho va poder evitar i que ho lamenta, però que ja saben que «de la mateixa manera que protegeixo Patricio us protegeixo a vosaltres». Les punxades telefòniques també revelen que Martí no té manies a l'hora d'aconsellar i dirigir com entrar sense problemes per la frontera a prostitutes que li demanaven consell i fins i tot s'ofereix a anar-les a buscar a la muntanya.

Flors per a la nouvinguda

Fins i tot en una ocasió se'l va veure esperant-ne una que venia en autobús amb un ram de flors a la mà. I també queda clar que Martí establia un cert control sobre algunes prostitutes que paren a la carretera i protegia les seves favorites, tot i que no es fa evident que les coaccionés perquè li fessin favors sexuals, que algunes sí que li van fer.
Durant la investigació també van declarar en la causa els sotsinspectors Francisco López Aguilar, que durant gairebé tota la instrucció va ser identificat erròniament com a Francisco Gómez Aguilar, i Daniel Avinyó Ruiz, però no es van trobar indicis en contra seu ni se'ls van aplicar mesures disciplinàries. També va ser investigat i seguit Abel Alonso, però, en la darrera interlocutòria judicial, del mes passat, la jutgessa l'exculpa i ordena que se li comuniqui que se li van vulnerar els drets de la comunicació punxant-li el telèfon.
El sumari del cas ha estat encallat al jutjat gairebé des de la detenció de Fermín Martí fins que ara la jutgessa Gemma Bulló ha decidit reactivar-lo. Així, en considerar que durant aquests anys Fermín Martí ha demostrat que no té intenció d'evadir-se de la justícia, li ha aixecat l'obligació de presentar-se cada 15 dies al jutjat i la prohibició d'anar a la Jonquera. L'ordre judicial no revoca, però, la prohibició d'acostar-se als clubs Madam's, Baby Doll i Dallas que també tenia imposada. Per la seva part, la direcció general de la Policia ha reclamat saber si hi ha algun altre policia implicat, per si ha d'adoptar mesures disciplinàries.

Frau fiscal i evasió de capitals

Tan bon punt ha aixecat el secret de sumari, el jutjat ha ordenat que se citin a declarar com a imputats el gerent del Madam's i el Baby Doll, Patricio Grant, i l'empresari Jesús Contreras Casas, que la policia ha deduït que és «l'amo a l'ombra» dels locals, i també demana la declaració, com a testimoni, de l'agent Abel Alonso Rebollo. A Patricio Grant i Jesús Contreras els informes policials els atribueixen, a banda dels delictes d'afavoriment de la prostitució, la immigració il·legal i contra els drets dels treballadors, els de frau fiscal i evasió de capitals. Es basen en les converses telefòniques que els van interceptar en què parlen dels comptes de la caixa i de la seva satisfacció perquè l'agost del 2006 arribaven a fer uns guanys de 600.000 euros i revelaven que 150.000 ja els havien entregat a la filla de Contreras perquè els tragués. També se'ls sent tramitar la compra de terrenys i negociar requalificacions. La policia vol demostrar que hi ha un vincle laboral entre les prostitutes que exerceixen al club i que l'empresa es lucra amb els seus ingressos i per això ha interrogat un bon nombre de noies, la majoria de les quals han explicat que tenen una habitació assignada on guarden les seves coses i que els clients paguen 30 euros per les copes a què les conviden i que 10 euros són per al club i 20 per a elles. Els serveis sexuals els cobren a preus que van dels 50 als 70 euros i alguns cops fins a 120 euros i del primer servei el club es queda el 50% i la resta és tot per a elles. Les noies van explicar que els encarregats del club porten un control de les copes i serveis que fan i l'endemà els liquiden el que els toca.

Profeta per a Petrova

Una de les prostitutes que van declarar com a testimonis en la causa contra Fermín Martí va ser Miglena Petrova Rahim, la noia búlgara que Volker Eckert, el camioner assassí en sèrie, va assassinar i va llençar el cadàver a Hostalric. Petrova va ser assassinada el 3 de novembre i pocs dies abans, el 13 d'octubre, havia declarat al jutjat número 2 de Figueres per la seva relació amb l'inspector. La jove búlgara va assegurar que Martí l'havia ajudat en algunes ocasions quan havia tingut problemes amb altres noies pel lloc on es posaven a la Jonquera, però va assegurar que no li havia demanat mai res a canvi i que ella no li havia fet favors sexuals. Petrova va negar que Martí li indiqués a quin lloc s'havia de posar, però va admetre que li donava consells i que ella no li feia gaire cas. Concretament va dir que Martí li deia que valia més que anés a un club o al pàrquing d'Andamur perquè a la carretera la podien matar. Certament, el consell va esdevenir profecia, perquè Miglena Petrova era a l'N-II, a Sant Julià de Ramis, quan va topar amb l'assassí.

Policia del «cas Riviera»

Les punxades telefòniques evidencien també els vincles entre Fermín Martí i l'inspector en cap de la UCRIF de Barcelona Abundio Navas, que també va ser detingut per la seva implicació en el cas de corrupció relacionat amb els prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels. El fiscal acusa Navas d'acceptar suborns dels responsables d'aquests prostíbuls, que van ser clausurats. L'agost del 2006, quan ni Martí ni Navas havien estat desemmascarats, tenien tractes per telèfon. Abundio Navas va trucar a Martí per demanar-li feina al Madam's per a una noia brasilera, que havia estat testimoni protegida seva i a qui havien concedit la nacionalitat espanyola. Fermín Martí li diu que no hi ha cap problema, que ell s'encarrega de fer de mitjancer amb Patricio Grant i que la noia podrà començar el dia que ella vol, un divendres

(Font i imatge.El Punt)