dimarts, 23 de febrer del 2010

Portbou, Puigcerdà i la Jonquera volen policies de l´Estat patrullant els carrers

Amb diferents punts de vista al respecte, tres dels municipis fronterers de les comarques de Girona consideren que cal pensar en coordinar les policies de l'Estat -el Cos Nacional de Policia (CNP) i la Guàrdia Civil- amb els Mossos d'Esquadra per millorar la seguretat ciutadana. Tal com diu l'alcalde de Puigcerdà, Lluís Planella (ERC), "no té sentit que hi hagi policies que estiguin quiets". Tot plegat podria acabar en una proposta oficial a la subdelegació del Govern de l'Estat encapçalada pel municipi de Portbou, que ha iniciat una croada particular a aquest efecte des que el dia u de gener una parella d'ancians patís una agressió a dins de casa seva per part d'un home que encara no ha estat detingut.
La intenció de l'alcalde portbouenc, Antoni Vega (PSC), és que els quatre municipis gironins amb els passos fronterers més freqüentats -Portbou, La Jonquera, Camprodon i Puigcerdà- facin front comú i pressionin unidireccionalment tant Interior com el Govern de l'Estat perquè les competències que cada cos policial té regulades siguin més flexibles en aquests municipis.

Res no indica, però, que aquesta demanda acabi fructificant en mesures concretes; tampoc els conflictes a què s'aboquen els municipis són els mateixos. La política no hi acompanya; tot i que la disposició de les diferents policies no es qüestiona: per exemple, el sindicat Confederación Española de Policia (CEP) del CNP elogia la "practicitat" dels alcaldes que volen que els recursos públics disponibles en els seus municipis es destinin a intentar millorar la qualitat de vida i la seguretat dels ciutadans. Però a Puigcerdà es queixen bàsicament de què tenen pocs Mossos d'Esquadra a causa del desplegament i reclamen fins i tot més poder per a la junta de govern local perquè participi amb més pes en la coordinació dels cossos policials presents al municipi, que té presència de policia autonòmica, CNP, Guàrdia Civil i policia local. Així evitarien, explica Planella, que els alcaldes del territori siguin els darrers en assabentar-se que, per exemple, es fan controls antiterroristes a les carreteres dels seus termes municipals. L'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol (PSC), va assegurar que no té coneixement de la iniciativa de Vega i que mai s'ha plantejat demanar res en aquest sentit. A La Jonquera opten per una bona entesa entre les diferents policies sense reclamar oficialitzacions complicades en el marc de la legalitat vigent. Per la seva banda, Vega, que es va reunir la setmana passada amb el subdelegat del Govern de l'Estat, Francesc Francisco Busquets, considera que al seu municipi hi ha 10 guàrdies civils i 32 agents del CNP que haurien d'estar facultats oficialment per actuar "si els Mossos d'Esquadra no poden intervenir". Ara mateix els policies nacionals ja col·laboren en tasques de seguretat ciutadana "sense haver-ho realment de fer", explica l'alcalde portbouenc.

A la pràctica, la col·laboració entre els cossos policials de l'Estat i de la Generalitat, amb l'afegitó dels policies locals als municipis que en disposen, ja existeix però "haurien de poder intervenir fora dels seus àmbits". "Ja que una policia integral és impossible, que tots actuïn com una sola policia", reflexiona l'alcalde de Puigcerdà. En principi els Mossos tracten la seguretat ciutadana entesa d'una forma molt àmplia, la Policia Nacional es fa càrrec d'estrangeria i la Guàrdia Civil té competència sobre duanes i mercaderies, però afers com ara tràfic de drogues o terrorisme són transversals; a més hi ha camps, com ara els delictes tecnològics o la desactivació d'explosius, que compten amb especialistes en els tres cossos.

Des de La Jonquera, on disposen del pas fronterer més altament transitat, Jordi Cabezas (CiU) considera que la proposta és positiva i admet també que a la pràctica la col·laboració ja és una realitat "en afers com ara la venda ambulant", però veuen molt difícil la seva institucionalització. ?Puigcerdà també aposta per fer una proposta i s'hi afegirà si aquesta sorgeix de Portbou, però apunten a la necessitat de canvis de molt més calat: Planella considera que perquè les tres policies puguin treballar de manera eficaç i coordinada a Catalunya caldria una profunda reordenació dels comanaments. Portbou, però, busca aliats per seguir insistint des d'un punt de vista molt més planer: és el municipi més desfavorit de tots des del punt de vista de presència policial, amb menys trànsit fronterer que La Jonquera, no compta d'altra banda amb policia local; no disposa de comissaria de Mossos com és el cas de Puigcerdà i els ànims municipals estan caldejats des que, amb motiu de l'agressió dels dos ancians, la patrulla de mossos trigués uns tres quarts d'hora en arribar al municipi. Vega es conformaria amb una patrulla sempre disponible al municipi o que l'oficina de denúcies de Llançà romangués oberta durant tot l'any i no només a l'estiu, però mentrestant el debat està sobre la taula dels governs.

(Font. DdG)